De câte ori intervine..? 🙂 Mă refer acum, evident, la experiențele mai puțin plăcute din trecutul tău, pe care ți-ai dori cumva să le faci să dispară. Gesturi pe care le regreți, fapte de care îți pare rău, sentimente negative care te-au lovit cu cruzime și cu care, mânat de diverse trăiri (invidie, frustrare, răutate, tristețe, răzbunare, neputință), ai lovit pe alții la rândul tău.
Se spune că trecutul tău nu ești tu, că tu ești ceea ce ești azi, în prezent. Nu sunt de acord în totalitate. Tu ești tu, împreună cu trecutul și prezentul. Cele două se îmbină, mai mult sau mai puțin armonios, ca să te formeze pe tine, zi de zi. Tu decizi ce devii și ce faci în viitor, cu ceea ce ai în momentul prezent. Tu alegi dacă vei face în continuare ce ai făcut, sau încerci altă cale.
Se mai spune că trebuie să închizi ușile trecutului ca să nu te trezești că îți invadează prezentul și viitorul, de parcă nu știu ce fel de pericole se ascund în acest lucru. Nu sunt de acord în totalitate nici cu asta. Dacă fugi de trecut, oricum ar fi fost el, înseamnă că fugi de tine, și nu ai nicio șansă să te regăsești în viața asta atâta timp cât fugi de tine.
Se mai spune că trecutul nu se poate schimba. E adevărat, fără îndoială, ceea ce ai fost sau ai făcut în trecut, acolo rămâne. Dar lumea uită cel mai important lucru: deși trecutul nu se poate schimba, TU te poți schimba. Lucrurile, atitudinile tale au rămas acolo, și acest fapt este unul cât se poate de benefic dacă tu vrei să schimbi ceva în prezent, deoarece nimeni nu te pune să mai fii ce ai fost, să mai faci ce ai făcut. După ce conștientizezi că îți creezi trecutul în fiecare zi, nu mai ai nicio scuză pentru nemulțumirea ta. Bineînțeles, acest lucru nu se conștientizează tocmai ușor și repede, dar dacă reușești, în final vei înțelege că o experiență negativă este cel mai bun învățător existent. Pentru că numai trăind ceva ce ți-a făcut rău poți învăța cum să procedezi de-acum încolo, ca să-ți fie bine. Si nu, trecutul nu te urmărește. Tu nu îl accepți și îi permiți să te bântuie, sau alții îl răscolesc și denaturează, cu intenții răutăcioase la adresa ta, mânați și ei de sentimentele negative de care aminteam la început.
Trecutul este parte din tine, dar nu este tot ceea ce ești tu, pe multe corpuri frumoase se găsesc cicatrici. Acolo sunt toate lucrurile pe care a fost necesar să le trăiești, pentru a învăța ce înseamnă viața.. Experiențele trecute negative nu au loc pentru a te transforma într-un om apatic și amar, ranchiunos, trist sau descurajat. Dimpotrivă, ele se întâmplă pentru că așa ai ales să se întâmple în acele momente, și se presupune că ar fi trebuit să înveți ceva. Întotdeauna trebuie să înveți.. și cea mai sigură cale de a învăța ceea ce vrei să fii este cunoscând ceea ce nu vrei să fii. Cel mai simplu drum de a ajunge acolo unde îți dorești este să știi foarte bine ce nu îți dorești. Nimic în viața asta nu este întâmplător, și niciun om care a trecut prin viața ta nu a trecut degeaba. Niciun om care va intra, de acum, în viața ta, nu va intra degeaba. Ei vor încerca să te influențeze în diverse lucruri și direcții, dar decizia finală îți aparține, întotdeauna. Si întotdeauna vei primi ceea ce meriți, în funcție de faptele și alegerile tale. Analizează-ți prezentul, deci, și vezi dacă este așa cum ai sperat să fie. Dacă răspunsul e „da”, te felicit, ai reușit. De-acum încolo nu trebuie să muncești decât pentru a-l menține așa cum îți place, în continuare. Dacă răspunsul e „nu”, uită-te cu atenție în trecut și vezi unde ai greșit. Depinde doar de tine dacă vei accepta și învăța, de-acum încolo.
Umbra ta va fi veșnic cu tine, însă o poți lăsa să te sperie noaptea, sau o poți transforma într-o prietenă cu care să discuți lucruri numai de voi știute. Si nu uita un lucru esențial: orice ar spune oricine, orice ar pretinde, fiecare om are umbra sa.
Citate-Winston-Churchill

Publicitate