Dr David Simon, autor al cartii Intelepciunea vindecarii a afirmat urmatorul lucru : ” O holograma este o imagine tridimensionala care provine dintr-un film bidimensional. Trasatura unica a hologramei este ca intreaga imagine tridimensionala poate fi creata din orice bucata de film. Intregul este continut in fiecare bucatica, de aceea se numeste holograma. Tot asa, fiecare aspect al universului este continut in interiorul fiecaruia dintre noi. Nu noi suntem in lume, ci lumea este inauntrul nostru. Fiecare fir din ADN-ul meu duce in el intreaga istorie de evolutie a vietii. Mintea mea contine potentialul fiecarui gand care a fost sau va fi exprimat vreodata. Cand veti intelege ca voi contineti tot ceea ce vedeti in ceilalti, intreaga voastra lume se va modifica” .

Cat de adevarat.. si cat de frumos spus.
Cei mai multi dintre noi am fost invatati ca suntem diferiti de alti oameni.
Unii dintre noi ne consideram a fi mai buni decat altii in timp ce unii ne consideram a fi inferiori altora. Intreaga noastra viata se invarte in jurul acestor judecati de valoare.
Daca esti alb, probabil crezi ca esti diferit de un negru. La randul lui, un negru crede ca e diferit de un asiatic. Evreii cred ca sunt diferiti de catolici iar artistii cred ca sunt diferiti de soferii de tir. Cei slabi cred ca sunt diferiti de cei grasi.. cei timizi de cei curajosi.. cei pasnici de cei agresivi.. si lista ar putea continua. Aceste judecati sunt cele care ne fac sa aratam cu degetul catre ceilalti. Cheia este sa intelegem ca nu exista NIMIC din ceea ce putem vedea sau percepe, care noi sa nu putem fi.

Daca nu am avea o anumita calitate in noi, nu am fi capabili sa o recunoastem in altul. De unde sa stiu eu ca cineva e curajos daca eu nu am experimentat niciodata acest sentiment? Chiar daca nu ne exprimam tot timpul in acest fel, fiecare dintre noi are capacitatea de a manifesta orice trasatura pe care o vede. Suntem o holograma.. deci NOI suntem tot ceea ce vedem, admiram sau judecam. Indiferent de culoarea pielii, greutate sau religie, cu totii avem aceleasi trasaturi caracteristice universale. Pt ca altfel.. cum ar putea fi? In picatura este oceanul sau picatura este in ocean? Cu totii avem putere, forta, creativitate si compasiune. Cu totii avem egoism, lacomie, senzualitate si slabiciune. Cu totii avem potentialul de a actiona la fel cu oamenii pe care ii admiram sau judecam cel mai aspru. In cazul in care circumstantele vietii noastre s-ar schimba.. fiecare am putea deveni intoleranti, agresivi.. fiecare am putea deveni cersetori sau hoti.. fiecare am putea deveni printi sau printese. In acest ultim caz, ar fi suficient sa ne nastem intr-o familie regala.

Daca sunt slaba si metabolismul meu s-ar schimba de-a lungul anilor, as putea deveni cu usurinta obeza. Daca as fi avut un tata care sa ma violeze ani la rand, as fi putut deveni cu usurinta o criminala.
Daca nu as avea familie si mi-as pierde serviciul, as putea deveni cu usurinta un boschetar.
Daca m-as fi nascut intr-o familie nobila din Franta as fi putut deveni cu usurinta o persoana publica.
Daca as fi fost batuta si chinuita cand eram copil, as fi putut ajunge cu usurinta o degenerata..
Daca m-as fi nascut cu o boala psihica grava, as fi putut ajunge cu usurinta un pedofil.
E socant? Ei bine, e realitatea.
Daca as fi crescut si trait cu totul altfel, nu as putea sa spun cu precizie ce anume as fi sau nu as fi capabila sa fac. De aceea.. NU JUDECATI NICIODATA UN OM INAINTE DE A INTRA IN PIELEA LUI.
Si fiti perfect constienti de faptul ca sunteti capabili de a fi cea mai mareata persoana pe care ati admirat-o vreodata si, in acelasi timp, cea mai rea persoana pe care v-ati imaginat-o vreodata.

Fiecare fiinta ( cu exceptiile de rigoare) se naste cu un sistem emotional sanatos. Cand ne nastem, ne iubim si ne acceptam pe noi insine, nu emitem judecati legate de care parti anume din noi sunt bune si care sunt rele. Pe masura ce crestem, incepem sa invatam de la cei din jurul nostru..
Ei ne spun cum sa ne comportam, cand sa mancam, ce sa mancam, cand si cat sa dormim. Astfel incepem sa facem deosebiri. Invatam ce tip de comportament ne face sa fim acceptati si care sa fim respinsi. Ni se spune ca exista 2 feluri de oameni: buni si rai. De aceea ne chinuim sa ne aratam calitatile si sa ne ascundem defectele..
Ni se spune ca oamenii din inchisoare au defecte care le-au adus acele necazuri. Nu stiu cati sunt interesati sa afle ce circumstante i-au motivat sa-si scoata la lumina acele defecte. Nu auzim decat sa NU fi egoist, sa NU fi rautacios, sa NU fi lacom..
NU FI este mesajul principal. Din aceasta cauza, de mici invatam sa mintim si sa fim falsi. Minteam daca nu ne spalam pe dinti inainte de culcare, minteam daca mancam mai multe prajituri decat ne era portia, minteam daca ne bateam cu vreun coleg la scoala..minteam daca nu pricepeam nimic la limbile straine, iar la un moment dat nici nu ne mai dadeam seama ca minteam. Si detestam la altii exact ceea ce ne chinuiam sa ascundem in noi.
Inca facem la fel.

Cu timpul, acest proces de negare devine aproape comic, daca esti in stare sa il analizezi. Vei incepe sa razi cand iti vei da seama cat de multa energie consumi ca SA NU FI un anumit gen de persoana. Si daca nu vei reusi sa te vezi pe tine in altii si pe altii in tine, vei continua sa crezi ca esti diferit, separat. Vei cauta raspunsuri si indrumari in afara ta in loc de inauntru, si vei emite judecati despre ce este bun si rau. Vei sta in spatele mastii tale, neavand curaj sa recunosti ca esti la fel de nervos ca si mine, la fel de lacom si la fel de iubitor.. Incepem sa credem ca suntem rai deoarece uneori suntem rautaciosi, uneori egoisti si uneori ne dorim sa mancam noi toate prajiturile.

Suntem convinsi ca DACA lucrurile ar fi stat altfel, noi am fi fost altfel.
DACA m-as fi nascut bogata, nu as fi lacoma..
DACA as fi mai frumoasa, nu as fi invidioasa.. DACA as fi locuit in Statele Unite si m-as fi dus la o scoala de elita, as fi avut mai multe oportunitati..
DACA as avea imbracaminte scumpa si un cont gras in banca, nu as fi egoista..

DACA.. atunci toate probleme ar disparea! Si eu as fi o persoana buna.
Dar realitatea ne scoate repede din aceasta amagire.. si descoperim (din nou) ca suntem tot noi.. cei din clasa mijlocie, furiosi si plini de mila, inteligenti si idioti, frumosi si plini de defecte, lacomi si darnici. Inauntrul nostru noi avem fiecare trasatura, impreuna cu opusul ei polar.. fiecare emotie umana si fiecare impuls. Trebuie doar sa acceptam cine suntem, sa ne asumam cine suntem : binele si raul, intunericul si lumina, puternicul si slabul, cinstitul si necinstitul, victima si calaul.
Fiecare aspect din interiorul nostru are nevoie de dragoste, intelegere si compasiune. Daca noi mintim, ne ascundem si ne este rusine de noi insine.. cum ne asteptam ca altii sa ne accepte? Asa cum suntem noi este si universul. Trebuie sa invatam sa ne iubim toate partile, bune si rele si sa le acceptam si in altii.

Exista oameni ce iubesc ceea ce se afla in interiorul lor dar care nu suporta sa se uite in oglinda si sa vada ce aspect au priviti din exterior..
Exista oameni care isi investesc tot timpul si toti banii in aspectul exterior si ajung sa isi urasca aspectul interior.. In momentul in care accepti in totalitate universul tau interior si exterior, vei accepta totalitatea rasei umane. Sa nu ii judecam pe cei care aleg sa fie opusul a ceea ce suntem noi, oricat de inumane ne-ar parea faptele lor. Niciodata nu poti stii cum vei reactiona pana nu vei fi pus in EXACT aceeasi situatie.. tot ceea ce suntem depinde de circumstantele in care am trait si am crescut. Insa chiar si asa, chiar daca toti acei DACA ar fi realitate, noi am fi in continuare capabili de toate sentimentele si reactiile pe care le vedem in altii.
La fel cum picatura e in ocean si oceanul in picatura, asa suntem noi in lume si lumea e in noi.